Bakkerij
clean label
bakkerijtechnologie

 

 

Bakkerijtechnologie

 

De consument vraagt steeds meer naar gezonde, verantwoorde én lekkere producten. In de bakkerij is de laatste jaren door onder andere de activiteiten van het “Healthgrain” programma de focus ook verlegd naar gezondheid.

 

Nieuwe bakkerij technologieën en opwaardering van grondstoffen zorgen ook dat gezonde graan ingrediënten zoals volkoren meel, aleuron en de toepassing van andere volkoren graansoorten naaste tarwe meer beschikbaar zijn! Ook zijn gezondheidsclaims mogelijk door toepassing van graaneigen gezonde componenten.

 

Succesvolle projecten uitgevoerd in de productontwikkeling met hulp van bakkerijtechnologie:

 

 

  • Productontwikkeling van gezond brood met maalfracties onder andere door middel van enzymtechnologie. Projectleider van technologisch deel van EU FP7 project HEALTHBREAD (www.healthbread.eu)

 

  • Productontwikkeling van een brood met vulling.

 

  • Tegengaan van wit uitslaan van een koekproduct (regulering suiker kristallisatie).

 

 

 

gezond brood

 

 

Productontwikkeling van gezond brood?

 

 

Productontwikkeling van gezond brood met gezonde graaningrediënten vraagt om kennis (van het gedrag) van deze ingrediënten en om nieuwe technologieën zoals bijvoorbeeld verbeterde enzymtechnologie.

 

Wij kunnen u helpen bij de selectie van de juiste ingrediënten en de productwikkeling van goed smakende bakkerijproducten. Bovendien kunnen wij adviseren welke gezondheidsclaims (wettelijk door EFSA geaccepteerde gezondheidsclaims) afgegeven mogen worden aan de consument bij de ontwikkelde bakkerijproducten.

 

 

 

 

Clean label of clear label?

 

 

Onder invloed van o.a. consumentenprogramma’s denken veel consumenten dat producten zonder E-nummers gezonder zijn. Als u daar op wilt inspelen kunt u producten ontwikkelen met een zgn. “clean label”. Vaak kan een product ook met veel minder voor consumenten onduidelijke ingrediënten op de declaratie gemaakt worden (“clear label”). Dit vergt wel enige grondstofkennis omdat een goed smakend product uiteraard een voorwaarde is.

 

Wilt u een positieve bijdrage leveren aan de gezondheid van consumenten (is onderdeel van MVO!) dan kunt u denken aan suikerverlaging, zoutreductie en vetvervanging. Ook hier is grondstofkennis van belang. Als iets uit het recept wordt weggelaten dan moet daar iets anders voor in de plaats. Wij kunnen u helpen om de juiste ingrediënten te selecteren en bij de productontwikkeling van verantwoorde goed smakende producten.

foodlight

Foodlight Consultancy is het bedrijf van Jeroen Grandia. Foodlight helpt de levensmiddelen- en aanverwante industrie om nieuwe of verbeterde producten te ontwikkelen door het aanbieden van technisch advies, trainingen en praktische ondersteuning.

 

De combinatie van een (bio-) chemische achtergrond, een creatieve geest, 20 jaar praktische ervaring in de productontwikkeling in contract R&D en een uitgebreid netwerk in de levensmiddelen industrie en kennis-instellingen maakt dat het advies leidt tot snelle en efficiënte productontwikkeling.

 

foodlight contact