Encapsulatie

 

 

Encapsulatie

 

Poederdrogen is een manier om de houdbaarheid van uw product te verhogen. Maar soms is drogen niet afdoende. Een verdere verbetering van de poedereigenschappen kan nodig zijn om uw kwetsbare ingrediënt te beschermen tegen de omgeving of tijdens processen of bijvoorbeeld tijdens maagpassage. Het kan ook zijn dat u een aroma of een nutritionele olie in poedervorm wilt.

 

Encapsulatie van poeders is een manier voor bescherming én afgifte van uw ingrediënt!

 

Succesvolle projecten uitgevoerd op gebied van productontwikkeling en encapsulatie:

 

  • Encapsulatie van diverse aroma's en een etherische olie.

 

  • Eiwit (en gecross-linked eiwit ) gebaseerde encapsulaten (patenten EU20090238885, EU20110045147 en EU20130183357).

 

  • Encapsulatie van in vet oplosbare vitamines (patent WO2012047098A1).

 

  • Ontwikkeling eetbaar product samengesteld uit ge-encapsuleerde vetdeeltjes (patent WO2011084059A1).

 

  • Overleving van maagpassage van een bio-actieve component uit fruit door encapsulatie van de kwetsbare component.

 

 

 

Encapsulatie technologie

 

 

Verschillende encapsulatie technologieën staan ons tegenwoordig ter beschikking om te encapsuleren. Zoals o.a. emulsietechnologie, fluïde bed technologie met zijn vele varianten, spoeidrogen en sproeikoelen (met vet). De keuze van welke encapsulatie technologie geschikt is, is afhankelijk van de producteisen (en de applicatie) voor het eindproduct.

 

Omdat wij niet gebonden zijn aan één technologie kunnen wij u de encapsulatie technologie aanbieden die bij uw product en past en commercieel het meest aantrekkelijk is. Op deze wijze is productontwikkeling snel en efficiënt.

 

 

fluid bed

 

 

Formulering

 

 

Naast kennis van encapsulatie technologie is het nodig om kennis te hebben van formulering van grondstoffen en hun fysische gedrag. De keuze van de goede grondstof bepaalt ook de kans op succes bij encapsulatie. Door encapsulatie met een eiwitcoating, eventueel in een coacervatie techniek, is bijvoorbeeld de lage pH te in de maag overleven terwijl door encapsulatie met een polysacharide in een glasachtige staat kwetsbare micro-organismen of peptiden kunnen worden beschermd.

 

Laat ons met uw materiaal een paar encapsulatie testen doen om de technologische haalbaarheid van een nieuwe formulering aan te tonen! Foodlight heeft zowel de technologische als de grondstof kennis zodat snel en efficiënt een nieuw product of formulering kan worden ontwikkeld.

maag- darmkanaal
olie in poedervorm

 

Olie in poedervorm

 

 

Soms kan het nodig zijn om een olie in poedervorm beschikbaar te hebben. Dit om bijvoorbeeld de houdbaarheid te verhogen of een beter doseer gedrag in een (meng)proces. Door encapsulatie wordt bij vluchtige olie of aroma’s oxidatie maar ook de verdamping beperkt. Door encapsulatie van de olie kan een mooi poeder worden verkregen dat soms wel 50% olie bevat.

 

Wij kunnen voor u de haalbaarheid onderzoeken voor encapsulatie van uw olie en dit vervolgens opschalen naar productie. De poeder productie kunt u dan zelf doen of uitbesteden bij een contract leverancier.

foodlight

Foodlight Consultancy is het bedrijf van Jeroen Grandia. Foodlight helpt de levensmiddelen- en aanverwante industrie om nieuwe of verbeterde producten te ontwikkelen door het aanbieden van technisch advies, trainingen en praktische ondersteuning.

 

De combinatie van een (bio-) chemische achtergrond, een creatieve geest, 20 jaar praktische ervaring in de productontwikkeling in contract R&D en een uitgebreid netwerk in de levensmiddelen industrie en kennis-instellingen maakt dat het advies leidt tot snelle en efficiënte productontwikkeling.

 

foodlight contact