Poedertechnologie
poedertechnologie

 

 

Poedertechnologie / Poederontwikkeling

 

Heel belangrijk bij drogen is de formulering. Immers, hoe minder water er onttrokken moet worden hoe voordeliger het proces. Het loont de moeite eens naar uw receptuur te laten kijken en eventueel aan te passen! Door ruime ervaring en kennis in de poedertechnologie / poederontwikkeling ontwikkelen wij de poeders zoals u wilt!

 

Succesvolle projecten in productontwikkeling op het gebied van poedertechnologie en poederontwikkeling:

 

  • Agglomeratie van een instant beverage.

 

  • Ontwikkelen van een gesproeidroogde emulsie voor een bakkerij toepassing.

 

  • Verbeteren van de oplosbaarheid van een plantensterol poeder.

 

  • Ontwikkelen van een granulaat voor een chocolade toepassing.

 

  • Selecteren van geschikte poedermenger voor specifieke toepassing, uitvoeren van mengexperimenten.
verpoederd nat product

 

Nat product drogen / poeder maken van een vloeistof?

 

Een vloeibaar of nat product drogen of in poeder veranderen is redelijk gecompliceerd. Er zijn veel soorten droogtechnologieën op de markt en niet elke technologie is even geschikt voor uw toepassing. Zo zijn de reologie, het drogestof gehalte van uw vloeistof, de hittebestendigheid en natuurlijk kostenoverweging een paar van de zaken die van belang zijn. Ook de eigenschappen van het te ontwikkelen poeder zijn belangrijk.

 

Samen met u kunnen we onderzoeken welke droogtechnologie het beste is voor uw product en welke aanpassingen er eventueel nodig zijn in de formulering. Vervolgens kunnen op kleine schaal een paar haalbaarheidstesten worden uitgevoerd. Productontwikkeling van poeders op maat!

 

Granuleren?

 

 

Misschien heeft u droog product dat bestaat uit losse poeders. Vaak is dit stoffig poeder (allergie gevaar) met slechte loopeigenschappen of stromingseigenschappen en slechte bevochtiging. Bovendien ontstaat bij transport vaak ontmenging. In dat geval kunt u uw product granuleren. Bij het ontwikkelen van een granulaat is naast de granulatie technologie en droogparameters het bindmiddel van belang.

 

Wij kunnen voor u een granulaat ontwikkelen. Eerst selecteren we het geschikte bindmiddel waarmee het poeder voldoet aan de producteisen die nodig zijn voor uw toepassing (of die producteisen stellen we eerst op). Ook zoeken we de juiste granulatie technologie. Het moet uiteindelijk een efficiënt granulatieproces opleveren. Op kleine schaal kunnen dan een paar haalbaarheidstesten worden uitgevoerd waarbij de droogparameters kunnen worden vastgelegd. Dit vormt dan weer de basis voor verder opschaling naar productie. Ook hierbij kunnen we u assisteren in de productontwikkeling.

 

 

 

granulaat
opgeloste babyvoeding

 

 

 

Oplosbaarheid verbeteren?

 

Veel poeders moeten in de eindtoepassing weer goed oplossen of dispergeren. Bevochtiging, dispergeerbaarheid en oplosbaarheid zijn van belang. Hiervoor kunnen poeders worden geagglomereerd en eventueel van een lecithine laagje voorzien (lecithineren).

 

Naast de oplosbaarheid van poeders moet het poeder ook voldoen aan een bepaalde bulkdichtheid (stortgewicht en/of vulgewicht) in verband met een vereiste vulhoogte in een blik of voor toepassing in een (koffie) automaat. We kunnen voor u in een productontwikkelingstraject een aantal mogelijke instantpoeders maken die getest kunnen worden op bevochtiging, oplosbaarheid, dispergeerbaarheid en stortgewicht/vulgewicht.

 

 

foodlight

Foodlight Consultancy is het bedrijf van Jeroen Grandia. Foodlight helpt de levensmiddelen- en aanverwante industrie om nieuwe of verbeterde producten te ontwikkelen door het aanbieden van technisch advies, trainingen en praktische ondersteuning.

 

De combinatie van een (bio-) chemische achtergrond, een creatieve geest, 20 jaar praktische ervaring in de productontwikkeling in contract R&D en een uitgebreid netwerk in de levensmiddelen industrie en kennis-instellingen maakt dat het advies leidt tot snelle en efficiënte productontwikkeling.

 

foodlight contact